NB: voor bijna alle audiotours heb je de app “Voicemap” nodig, deze kun je gratis downloaden in jouw appstore of playstore.

AUDIOTOURS

Ontdek de historische verhalen uit je leefomgeving met de audiotours van Festival Het Tussenland! Gewoon met je mobiele telefoon en twee oortjes in, kun je een audiotour fietsen, rijden of lopen. Coronaproof en heel interessant! 

“Dit is de grond waarop wij leven. De bodem waarin we geworteld zijn geraakt, waaruit we geboetseerd werden. De rijkdom van de regio waarin wij wonen is enorm. Regio Zwolle, waar onze woonplaats ook onder valt, is een heel diverse regio; er vallen 22 gemeenten en vier provincies onder die ieder een heel eigen karakter hebben. Drenthe met haar oergronden, Flevoland met haar aan de zee ontworstelde jonge kleibodem, Gelderland met haar zandgronden en hooggelegen bossen, Overijssel met haar veelzijdige waterrijke lage veengebieden en open cultuurgronden. Al deze gebieden worden verbonden in de nek van ons land, het tussenland tussen de kop en de romp van Nederland. Een gebied met een schat aan historie en cultuur. Voel je verbonden met dit land waarop je leeft en woont, werkt en liefhebt, fietst en wandelt.”

Een schat aan verhalen via je mobiele telefoon
Festival Het Tussenland wil de cultuur en historie van Regio Zwolle zichtbaar maken, de rijkdom laten zien, verhalen van internationale allure opdiepen uit die uiteenlopende en toch zo met elkaar verweven gebieden. Het erfgoed tonen aan ieder die zich verbonden wil voelen. In de provincies die horen bij de Regio Zwolle worden historische en theatrale audioroutes ontwikkeld; in Elburg, Ommen, Frederiksoord en Zwolle. Fiets, loop of rijd met je route op je telefoon en je oortjes in en leer meer over spiritueel leraar Krishnamurti, de Koloniën van weldadigheid, de geschiedenis van het Zuiderzeestadje Elburg en over de historie van Zwolle.

HOE WERKT DAT?

Wie is Thomas?

Wie is Thomas is een avontuurlijke audioroute waarbij bezoekers lopend en luisterend in het verhaal van de grootste influencer uit Zwolle duiken. Een influencer waarvan iedereen de naam kent, maar bijna niemand weet hoe invloedrijk hij precies is (geweest).

Ontdek meer over zijn leven in het klooster en de wijsheden die hij over het leven schreef die tot op de dag van vandaag nog gelezen, doordacht en herdrukt worden.

Startlocatie: Sassenstraat 11
40 min | 2.2 km | Gratis!

IK WIL DEZE AUDIOTOUR DOEN
open monumentendag zwolle

Mijn monument, jouw monument

De audiotour neemt je mee langs de overblijfselen van de vestingstad die Zwolle in de Middeleeuwen was. Langs het huisje van één van de meest invloedrijke onderwijzers van Europa. Maar je ziet ook in welke Zwolse binnenstadswoning Keizer Napoleon in oktober 1811 logeerde. De vertellers verhalen over de moord op Hermen, de oudste cold case van Zwolle. Je hoort verhalen over het materiële maar ook het immateriële erfgoed van de stad. Deze audiotour wordt gratis beschikbaar gesteld in de maand september door de organisatie van Open monumentendag.

Startlocatie: Grote kerkplein
45 min | 2.4 km | €4,99

IK WIL DEZE AUDIOTOUR DOEN

Langs de oevers van de Aa

Het riviertje de Aa stroomt nog altijd door de binnenstad van Zwolle; maar verborgen onder de stenen van de straten. Daar, langs die oevers, spelen de historische verhalen zich af die audioverteller Bernadet van der Veen jou vertelt. Illustraties, muziek- en geluidsfragmenten begeleiden je op je tocht. Over de enorme watersnoodramp in Zwolle, over de haven en over de juffers en wat die te maken hadden met de Jufferenwal. I.s.m. ANNO, museum in de maak.

Startlocatie: Theater De Spiegel, Spinhuisplein 14
45 min | 1.5 km | €4,99

IK WIL DEZE AUDIOTOUR DOEN

Vrijuit Zwolle – voor mensen met en zonder een beperking

Audioroute Vrijuit in Zwolle voert langs bijzondere historische plekken in de stad die te maken hebben met vrijheid en toegankelijkheid. De route is volledig geschikt gemaakt voor mensen met en zonder beperking, de route is rolstoeltoegankelijk. Voor mensen met een visuele of audiotieve beperking zijn speciale tours gemaakt die u ook op deze site kan vinden. Bewegingsvrijheid voor burgers, vrijheid van geloof, vrije toegang tot gezondheidszorg en fysieke toegang tot een stad zijn richtinggevend geweest bij de samenstelling van deze audioroute. Geniet van verdedigingswerken, gasthuizen en kerken op deze historische tour. In samenwerking met Toegankelijk Zwolle.

Startlocatie: Bushalte Het Rodetorenplein, Jufferenwal 3
40 min | 2.1 km | €4,99

Dit is een wandelroute, toegankelijk voor mensen met en zonder een beperking. Deze audiotour is in samenwerking met Toegankelijk Zwolle gemaakt.

IK WIL DEZE AUDIOTOUR DOEN

Vrijuit in Zwolle – voor mensen met een visuele beperking

Voert langs bijzondere historische plekken in Zwolle en is volledig geschikt gemaakt voor visueel beperkten. De route is te volgen door iedereen, beperkt of niet. Een toegankelijke en inclusieve samenleving betekent dat iedereen zo zelfstandig en gelijkwaardig mogelijk mee kan doen aan de maatschappij. Wat je achtergrond ook moge zijn, hoe je leefsituatie ook is, welke (on)mogelijkheden je gezondheid met zich meebrengt, tijdelijk of permanent.

Locatie: Zwolle

IK WIL DEZE AUDIOTOUR DOEN

Vrijuit in Zwolle – voor mensen met een audiotieve beperking

Voert langs bijzondere historische plekken in Zwolle en is volledig geschikt gemaakt voor audiotief beperkten. De route is te volgen door iedereen, beperkt of niet. Een toegankelijke en inclusieve samenleving betekent dat iedereen zo zelfstandig en gelijkwaardig mogelijk mee kan doen aan de maatschappij. Wat je achtergrond ook moge zijn, hoe je leefsituatie ook is, welke (on)mogelijkheden je gezondheid met zich meebrengt, tijdelijk of permanent.

Locatie: Zwolle

IK WIL DEZE TOUR DOEN

Van Opgezwolle tot nu

Belangrijke helden uit de nationale hiphopscene komen uit…Zwolle! Zij hebben er hun eigen holy grounds; inspirerende plekken waar beats en tracks zijn ontstaan, waar nieuwe artiesten zijn geboren. Deze tour is opgezet samen met de nestors van de scene: Rico en Typhoon. Je bezoekt de holy grounds en hoort nieuwe en oude tracks in verschillende hiphopstijlen, speciaal voor deze tour gemaakt door de nieuwe generatie: NESS, Yuwno, Oost-Wanted, Zero, Nonchelange, Busker en Piet Junior.

Startlocatie: Ingang Park Noordereiland bij Theater de Spiegel
30 min | 1.8 km | €4,99

IK WIL DEZE AUDIOTOUR DOEN
krishnamurti audiotour zwolle unlimited ommen

Jiddu Krisnamurti –  De waarheid is een weg zonder wegen erheen

Het is een kleine eeuw geleden dat Ommen uitgroeide tot spiritueel wereldcentrum. Met Jiddu Krishnamurti als stralend middelpunt. Jarenlang lieten duizenden Nederlanders en buitenlanders zich inspireren en geestelijk voeden tijdens de Sterkampen die door de orde van de ster in Ommen georganiseerd werden. Jiddu Krisnamurti was de beoogde Messias die al deze mensen bij elkaar bracht. In deze audiotour vertellen we het verhaal van Jiddu Krisnamurti van jongen tot man.

Startlocatie: Parkeerplaats Steileoever, Bergsteeg
40 min | 1.9 km | €4,99

IK WIL DEZE AUDIOTOUR DOEN
elburgs erfgoed audiotour zwolle unlimited

Elburgs erfgoed

Elburg ademt nog steeds een middeleeuwse sfeer. Dat komt vooral door de nauwe steegjes, oude huizen en begroeide stadswallen. Elburg is echter niet gegroeid rond een centrale kerk, zoals de meeste middeleeuwse steden, maar ontworpen op de tekentafel. Directe aanleiding daarvoor was de tweede Sint-Marcellusvloed van 1362 en een grote overstroming vijf jaar later. Daarbij verdronken honderden mensen en dieren en werden grote stukken land weggeslagen. Gebouwd voor voetganger en prachtig bewaard gebleven. Beleef de middeleeuwse sfeer en hoor de verhalen over Elburg van toen en nu.

Startlocatie: Jumbo Elburg, Zwolscheweg 1
40 min | 1.5 km | €4,99

IK WIL DEZE AUDIOTOUR DOEN

Een nieuw begin in Frederiksoord

Eén op de zestien Nederlanders stamt af van een bewoner van de Koloniën van Weldadigheid. Frederiksoord was een landbouwkolonie. Nederlanders die in armoede leefden en een nieuwe kans zochten, mochten uit vrije wil meedoen aan dit experiment in de Koloniën. In deze audiotour beleef je de reis naar en het leven in Frederiksoord van Kato en Johan. Twee geliefden die van Rotterdam naar Frederiksoord verhuisden om een nieuw leven te beginnen. Loop rond waar zij leefden en werkten, luister ter plaatse naar hun verhalen uit het leven gegrepen. De Koloniën van Weldadigheid zijn in juli 2021 uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed

Startlocatie: De Proefkolonie, Majoor van Swietenlaan
25 min | 2.3 km | €4,99

IK WIL DEZE AUDIOTOUR DOEN

Het Zielenpad

Het Zielenpad is een heerlijke fietsroute in en rond Zwolle, van de IJssel tot aan de Vecht. langs openbare kunst in deze prachtige Hanzestad. Startend bij industrieel erfgoed De IJsselcentrale in Zwolle-Zuid, slingerend langs dijken en door stadse stegen, om te eindigen bij kunstwerk De Zielenschepen naast Beeldentuin De Anningahof. Hier kunt u tegen betaling de prachtige beeldentuin bezoeken.
De naam Zielenpad heeft haar oorsprong in het ‘van ziel naar ziel’ fietsen. Sil is het oud-Friese woord voor sluis of waterloop. De eerste ‘ziel’ die je op deze route tegenkomt, zijn de monumentale Katerveersluizen. De laatste zijn de Zielenschepen van kunstenaar Cornelius Rogge. De Anningahof is een van de informatiepunten van KUNSTWEGEN, op vertoon van de audiotourapp kan je daar het Kunstwegenmagazine en de Kunstwegen routekaart en een kopje koffie krijgen.

Startlocatie: Centrale Harculo, IJsselcentraleweg
75 min | 22.1 km | €4,99

Dit is een fietsroute in opdracht en in samenwerking met Kunstwegen tot stand gekomen

IK WIL DEZE TOUR DOEN